25 July 2012

Orang Thailand AMAT SOPAN..!

Assalamualaikum.....

Rasanya dah lama tak update blog nie, kebetulan ada masa lapang nie, rasa nak update la skit...

Baru 3 hari lepas balik dari Hospital di Thailand, sebulan kat sana, macam2 pengalaman yang diperolehi...

- Mereka amat agungkan BAHASA mereka, sehinggakan borang2 yang asalnya dari Bahasa Inggeris, kesemuanya di tukar ke dalam bahasa mereka..

- Mereka amat sopan dan berbudi bahasa, tak pernah langsung 'tensyen' dalam berkerja, dan setiap kali berjumpa dengan orang lain, tak pernah lekang mengucapkan "SAWADIKAP" (salam sejahtera) dan sering mengungkapkan "KOP KUN KAP" (terima kasih) untuk menghargai seseorang...

- Pernah satu hari tu naik "song taew" (gambar di bawah), mereka akan mengutamakan perempuan, orang tua, orang mengandung untuk duduk, betapa mereka menghormati orang lain....

- Walaupun ada sedikit batas dalam percakapan, tetapi mereka sering senyum dan cuba untuk berkomunikasi dalam bahasa inggeris dengan kami (kalau kita jumpa org putih, kompem lari, tapi tak semua la)....

- Bahasa mereka sangat lembut, cara mereka menghormati orang luar yang datang ke Thailand amat di kagumi..

Apa2 pun, yang baik di ambil pengajaran, yang kurang baik di jadikan sempadan..... 
  Gambar menceritakan segala2nya :)

Song taew




Akhir sekali, SELAMAT BERPUASA..!



3 comments:

Myideakini [dot] com said...

Salam Aidilfitri..

dah follow sini...Jom join segmen MYideakini ye.. :-)..Cukupkan 100 orang bloggers

www.myideakini.com

Outbound malang said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

te'ah said...

can you follow me too
http://fatihahmoiden.blogspot.com/
http://fatihahbakery.blogspot.com/
thank you :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...